Prvé jazykové laboratórium na ZŠ v Lučenci nevydržalo ani dva roky

30.12.2012 Lučenec

Lučenec 30. decembra (TASR) - Vyučovanie angličtiny, nemčiny a ruštiny sa na Základnej škole na Vajanského ulici v Lučenci začalo už pred 30 rokmi. Ako pre TASR povedala riaditeľka školy Ľudmila Lacová, v roku 1982 totiž otvorili typizovanú sídliskovú plnoorganizovanú školu a cudzie jazyky sa v tom čase učili deti už od tretieho ročníka.

V 80. rokoch minulého storočia prešlo sídlisko Rúbanisko v Lučenci veľkými premenami. Pôvodné domy nahradili činžiaky a súčasťou vybavenosti sa stala aj nová základná škola. "Už vtedy sa rozhodlo, že sa budeme špecializovať na štúdium cudzích jazykov. V tom čase to nebolo vôbec také bežné. Mali sme moderné jazykové laboratóriá. Každý žiak si sadol do vlastnej kabínky, kde bol mikrofón a slúchadlá. Všetko bolo navzájom poprepájané. Boli to však zariadenia, ktoré dokázali deti v krátkom čase rozobrať a pokaziť. Prvé jazykové laboratórium vydržalo sotva dva roky. Napriek týmto problémom škola od začiatku vychovávala deti, ktoré ovládali angličtinu, nemčinu a ruštinu," povedala Lacová.

Budovu na Vajanského ulici v Lučenci postavili podľa plánov ako typizovanú sídliskovú školu. "Vtedy bol systém výstavby taký, že čo sa pokazilo, to sa malo aj opraviť. Preto aj budova mala množstvo nedostatkov, ktoré sme museli odstrániť. Najhoršie to bolo so strechou. Bola rovná a sotva po desiatich rokoch začala zatekať. Najskôr ju prelepili, no táto oprava tiež nevydržala dlho. Do školy nám zatekalo a hrozilo, že deti sa zrania. Dokonca sme ako učitelia situáciu riešili tak, že sme pod stropy vešali baldachýny. My sme hádam ako jediní opravovali strechu odspodu. Chvíľu dokonca hrozilo, že pre tieto problémy školu zatvoria. Dnes je už problém vyriešený a škola má novú sedlovú strechu," dodala riaditeľka Základnej školy v Lučenci.
 

Vyberte región